Tel: 0522-632400   E-mail: info@nissesvaxter.se

Visa meny

Kontakta oss

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
CAPTCHA
Bevisa att du inte är en robot
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Häckväxter

En häck är den trivsammaste inramningen kring en tomt. Den får tät grönska som också skyddar mot insyn, vägdamm och blåst. En klippt häck ger en lite stramare inramning, medan den friväxande häcken blir yvigare och blommar vackert.

Utöver de traditionella häckväxterna, som exempelvis liguster, avenbok, idegran, syrén, tuja och aronia kan man i princip skapa häckar av de flesta buskar. Idag kan man även köpa färdiga häckar per löpmeter i olika storlekar och prisklasser. Kom gärna in till plantskolan och diskutera med oss vilken häck som passar bäst hemma hos dig.


Planteringsråd för barrotade häckväxter

Håll rötterna fuktiga, de måste ligga skyddade mot både sol och vind. Spänn en lina mellan radens ändpunkter för att få raden rak. Gräv en grop och sätt i plantan. Börja med nästa grop och lägg jorden runt plantans rötter i den första gropen och så vidare. På så sätt slipper man flytta jorden två gånger. Vattna rejält, cirka 10 liter per planta innan jorden trycks till. Se till att plantorna står rakt och stadigt.

Låt häckplantorna etablera ett bra rotsystem det första året och skär ner dem till 15 centimeters höjd nästkommande vår.

Undantag
Idegran, tuja och gran: årsskotten toppas både på höjden och på sidorna varje vår.
Avenbok och bok ska växa till önskad höjd innan topparna klipps. Sidogrenarna klipps in eller toppas varje vår.

Tips och råd om hur du lyckas med dina växter.
Ladda ned Bo Grönts foldrar genom att klicka på bilderna.