Tel: 0522-632400   E-mail: info@nissesvaxter.se

Visa meny

Kontakta oss

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
CAPTCHA
Bevisa att du inte är en robot
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Perenner

Bland perenner finns en oändlig färg- och formrikedom på både blommor och blad. De högsta kan bli flera meter, medan de lägsta kryper nära marken. En del perenner trivs bäst i soliga, torra lägen, medan andra föredrar skuggiga och fuktiga platser. Många av dem trivs även bra i kruka. Det finns perenner för alla platser i trädgården.
Perenner är örtartade, vilket innebär att rötterna övervintrar medan de delar som är ovan mark vissnar ner på vintern. Ibland ser det ut som om de har dött under vintern, men med våren kommer de tacksamt tillbaka igen och delar med sig av sin prakt år efter år.

Perennerna är vår i särklass största växtgrupp och på plantskolan finns det över tusen sorter att välja mellan. Vårkrage, löjtnanshjärta, pion, daglilja och höstflox är bara några få exempel.

Välkommen in och botanisera bland alla fantastiska perenner som förgyller vår, sommar och höst med skönhet, prakt och dofter!


Planteringsråd för perenner

Planteringsytan måste vara helt fri från ogräs före plantering. Sänk ner plantorna i en hink vatten och låt stå 5 minuter. Tag försiktigt bort krukan. Är krukan fullrotad gör man flera snitt i rötterna för att förhindra rotsnurr. Sätt ner plantan i
gropen, fyll på med jord och tryck till med händerna. Vattna rejält.

Gödsla aldrig vid plantering, utan 2-3 veckor efter. Gödsla i fortsättningen endast en gång per år i april/maj.

Plantavstånd
Stenpartiväxter och små kantväxter: 25 cm = 16 plantor per kvadratmeter.
Medelstora rabattväxter och kantväxter samt marktäckare: 30-40 cm = 6-10 plantor per kvadratmeter.
Höga rabattväxter över 70 cm: 50-60 cm = 3-4 plantor per kvadratmeter.

Plantera alltid perenner i grupper om 3-5 av varje sort. Flera exemplar av samma sort kan med fördel planteras något tätare, i gengäld kan avståndet mellan sorterna ökas något.