Tel: 0522-632400   E-mail: info@nissesvaxter.se

Visa meny

Kontakta oss

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
CAPTCHA
Bevisa att du inte är en robot
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Planteringsråd


 

När du köper din växt hos oss vill vi ge några goda råd på vägen så att du blir fortsatt nöjd med ditt köp. För att lyckas bäst med dina växter, rekommenderar vi följande:

  • Välj växter som är härdiga i din växtzon. Läs på etiketten för att se vilka zoner som växten är härdig i. Är du tveksam - rådgör med oss!
  • Välj en växtplats som passar växten. Vissa trivs i sol, andra i skugga, en del gillar fuktiga lägen och andra föredrar lite torrare platser.
  • Välj ett växtslag som trivs med den jord som finns på platsen, eller förbättra jorden efter växtens krav.
  • Var noggrann vid planteringen. Jorden skall vara fri från ogräs samt lucker, väldränerad och näringsrik. Det är speciellt viktigt med jordförbättring till ler- och sandjordar. Jorden förbättras genom uppblandning med väl genomfuktad torvmull, barkmull, kompost eller planteringsjord.
  • Gödsla med bränd naturlig gödsel.
  • Före planteringen skall växten vara väl genomvattnad. Sätt krukodlade växter och växter med jordklump i en hink med vatten i 10-15 minuter. Barrotade växter får aldrig ligga med "bara" rötter utan mår bäst av att ligga fuktigt och skyddade mot både sol och vind i väntan på plantering.
  • Vattning är viktigt för att växterna ska etablera sig ordentligt på växtplatsen. Vattna minst två gånger i veckan med en rejäl rotblöta (20-30 liter beroende på växtslag och storlek) vid torka. Använder du vattenspridare rekommenderar vi att du ställer en regnmätare i rabatten för att kontrollera hur mycket vatten växterna får. 30 millimeter i regnmätaren motsvarar 30 liter vatten per kvadratmeter jord.

Planteringsråd för olika växtslag

Följ nedanstående länkar för att komma till specifika planteringsråd för varje växtgrupp. 

Prydnadsbuskar -->
Barrväxter och vintergrönt -->
Fruktträd --> 
Bärbuskar -->
Rododendron och azalea -->
Häckväxter -->
Rosor -->
Klätterväxter -->
Klematis -->
Perenner -->

Växtlexikon

I Bo Grönts växtlexikon kan du söka bland cirka 5 000 växter för att få reda på växternas höjd, blommning, bladverk, bästa placering, jordmån, härdighet, beskärning med mera.

Klicka på ikonen för att komma till växtlexikonet.