Följ Nisses Växter | | Kontakta oss

Frostförberedelser

Det är höst, frosten hänger i luften och då finns det några viktiga saker att tänka på nu.
Skydda dina krukor, växter och knölar inför vintern  och skydda dina fruktträd från frostfjärilar.

Känsliga växter som citrus, oliv, canna, dahlia och gladiolus är några växter som behöver skyddas under vintern.

Har du växter planterade i krukor är det viktigt att frostskydda krukan och rotsystemet, ex japansk lönn, gräs m.m. Se till att de står på ett skydd och kommer upp lite från backen, vira sedan in krukan i bubbelplast eller något annat isolerande. Se till att du inte sluter tätt hålet i botten på krukan, vatten ska kunna rinna ut. Placera gärna krukorna mot en husvägg eller plank för extra skydd. Ett tips för att göra krukan lite finare är att vira in den i ex juteväv.

Citrus och oliv ska förvaras frostfritt, i en temperatur på runt 3-5 grader och du behöver inte isolera krukan. Har du ett vinterisolerat glasrum, orangeri eller kallgarage är det en utmärkt plats att förvara på.
Är det i ett kallgarage så ställer du dina växter nära ett fönster om det finns. Har du inget av dessa kan du förvara inomhus, men då måste du komplettera med växtbelysning och fukta plantorna, inomhus har vi ett torrt varmt klimat på vintern.

Knölar som dahlia, gladiolus och canna förvarar du svalt, torrt och mörkt. Har du canna i kruka kan du förvara hela krukan. Gräv upp dina plantor och borsta av jorden så mycket som möjligt. Lägg dom sedan i korgar, backar eller lådor tillsammans med torv. Håll koll på knölarna så att de inte torkar ut, börjar de skrumpna så spraya vatten över torven.

Limring sätts upp i fruktträd innan första frosten. På hösten sätts den upp för att skydda mot frostfjärilen som kryper upp längst stammen och lägger ägg bland trädets grenar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Anmälan nyhetsbrev - Nisse Nytt